Archiv Kurzmeldungen - News Archive 2015/2014

10.2015Trends in Mathematics

Vortrag von Alfio Borzi über neue Forschungstendenzen und aktuelle Entwicklungen in der Angewandten Mathematik an der Staats- und Universitätsbibliothek der Universität Göttingen

Roland Griesmaier ist seit diesem Semester neuer Professor in der Mathematik. Inverse Probleme sind sein Spezialgebiet. Diese bestechen durch vielversprechende Anwendungen und halten für Mathematiker zahlreiche attraktive Fragestellungen bereit. Wenn Röntgenstrahlen den Brustkorb eines Patienten durchqueren, und die Verteilung von Knochen und Gewebe samt deren typischen Abschwächungsverhalten genau bekannt sind, lässt sich das Ergebnis dieser Untersuchung mit Hilfe eines mathematischen Modells relativ einfach vorhersagen. Aber ist denn auch der andere – quasi inverse – Weg möglich? Sprich: Kann man anhand von Messungen des Intensitätsverlusts von Röntgenstrahlung beim Durchqueren eines menschlichen Körpers ein Bild der Verteilung von Gewebe und Knochen im Inneren dieses Körpers gewinnen? Die Antwort ist Ja! Entsprechende Methoden sind seit Langem im Alltag der Menschen verankert und als Computertomographie bekannt.

organized by Alfio Borzi on September 30 - October 2, 2014 in Wuerzburg, Germany
The Workshop aimed at fostering advances in the mathematics of modelling, simulation, and optimization of stochastic processes with applications in science and finance. In particular, different stochastic processes are discussed that have important applications in biology and computational finance as Levy and piecewise-deterministic processes, and anomalous diffusion processes. It also provided a forum to discuss the modelling and optimization of these processes based on the partial and partial-integro differential equations that arise in the representation of the distribution of the stochastic states.

organized by Alfio Borzi on August 27 - 28, 2014 in Wuerzburg, Germany
The courses of the series "Lectures on Numerical Mathematics and Applications" took place at the University of Würzburg (Germany) from 27th to 28th August 2014. They consisted of lectures of two hours each, given by renowned speakers of different Universities, related to theory and application of numerical mathematics. The courses are addressed mainly to newly-graduated, PhD students and professionals from engineering schools and applied science Universities from all over the world. The main aim of the courses is to introduce young researchers to the modeling and simulation of different problems of partial differential equations.